Mike Bilodeau, per què dirigeix ​​els oceans plàstics a Europa

Llegiu en anglès  •  Llegida en castellà

El Mediterrani és una part preciosa del món. El clima és increïble, la costa és magnífica, el menjar és fantàstic… És per això que hi viuen tantes persones i tantes hi fan turisme durant tot l’any. No obstant, aquesta també és la raó per la qual es troba en un estat tan deplorable.

Mike Bilodeau

Mike Bilodeau com a director executiu de Plastic Oceans Europe.

Quan vaig arribar a Barcelona l’estiu passat, em vaig quedar una mica aclaparat. Traslladar-se d’un poble aïllat de 28 habitants a Nova Zelanda a una ciutat d’1,7 milions en plena temporada turística va ser força intens. Sis mesos després, m’estic adaptant lentament al ritme de la vida a la ciutat. No obstant, no aconsegueixo acostumar-me a la brutícia de les platges.

Els vàters de Barcelona desemboquen directament al mar. A més, les escombraries del carrer són arrossegades diàriament a les clavegueres pluvials.  Quan plou fort, les clavegueres, que estan bloquejades amb escombraries, comencen a desbordar-se i a inundar els carrers. És llavors quan s’obren les comportes del clavegueram, alliberant deixalles, aigües residuals i qui sap què més, al mar Mediterrani. Una gran part d’aquests residus acaben a les platges de tota la costa; i encara més preocupant és la quantitat de deixalles que es queden a dintre de l’aigua, contaminant aquest paradís aquàtic.

La Barceloneta és un lloc ideal per als turistes. Els restaurants, els xiringuitos, les botigues i els venedors ambulants fan bon negoci tant amb turistes com amb locals, especialment durant l’estiu. És sorprenent veure la quantitat de productes d’un sol ús que s’utilitzen en aquesta zona. Els objectes de plàstic innecessaris que s’utilitzen una sola vegada es poden trobar a cada pas.

Les mentalitats d’un sol ús solen reduir-se a la manca de consciència. Hi ha persones que desconeixen els efectes horribles que els productes d’un sol ús poden tenir en el nostre entorn natural i en la nostra salut. D’altres, no saben que hi ha alternatives assequibles a l’abast. I per desgràcia, moltes altres persones ni tan sols saben de la existència dels productes d’ús únic. No obstant, personalment atribueixo la major part del problema a la gran quantitat de gent que tria un estil de vida basat en el confort i la comoditat, en els quals hem sigut educats durant massa temps. Moltes persones amb qui parlo de minimitzar l’ús únic en el seu dia a dia, consideren que fer aquests canvis és massa difícil. Aquesta és la desafortunada perspectiva que té una gran part de la societat, i que necessita canviar el més aviat possible.

Plastic pollution Mediterranean Sea in Barcelona

La costa de Barcelona pateix contaminació plàstica.

Alguns dels objectes habituals que es troben a les platges de Barcelona són tovalloletes humides, compreses, tampons, preservatius, bastonets de cotó … així és! Tot just des del vàter al mar, on tots nedem…palletes, anelles de llaunes de cervesa, ampolles de plàstic, tapes d’ampolla, bosses de plàstic, tasses de plàstic i coberts de plàstic. I malauradament, aquesta és només la punta de l’iceberg. Un altre gran intrús a les platges són cigarrets. És una autèntica bogeria quanta gent veu el terra, els arbres, les clavegueres, la sorra i fins i tot la mar, com un cendrer. Simplement, no ho comprenc. 

He passat els darrers sis mesos documentant el problema aquí a Barcelona. Durant aquest temps, m’he adonat que abordar-lo pel meu compte seria una tasca interminable. 

Plastic Oceans és una organització molt coneguda, amb oficines a tot el món, que fa un treball increïble intentant crear canvi. Tenen a les seves esquenes més anys d’experiència i treball que jo, però compartim una visió similar. És per aquest motiu que estic molt emocionat de formar part del seu equip com a director executiu de Plastic Oceans Europe (POE). Amb seu a Barcelona, ​​POE col·laborarà amb ONG locals que ja estan fent tasques fantàstiques aquí, amb el govern local, les escoles, les empreses i la gent d’a peu, educant, difonent consciència i protegint el Mediterrani. Hi ha molta feina per davant, però estic llest del repte.

Seguiu-nos a les xarxes socials i recolzeu-nos de qualsevol manera que pugueu. Si voleu més informació, donar o participar, consulteu el nostre lloc web https://plasticoceans.org/europe/. Posa’t en contacte i uneix-te a l’onada del canvi!

FES CLIC AQUÍ PER DONAR DIRECTEMENT A PLASTIC OCEANS EUROPE